Mostra do aceite de Quiroga

Los visitantes podrán ver el proceso de elaboración artesanal del aceite
2
0

Se o val de Quiroga é unha das poucas zonas de Galicia onde se mantivo o cultivo de oliveiras e a produción tradicional de aceite, non é de estrañar que o concello lugués realizase dende o 2000 unha mostra que ofrece a posibilidade de contemplar todo o proceso de Esta elaboración artesanal, así como un espazo de venda para este e outros produtos típicos da rexión. Este evento anual celébrase no lugar de As Farrapas na parroquia de Bendilló, na fábrica de aceite de Guillermo Nogueira. Os visitantes poden contemplar este proceso a través de dous trituradores completos que se realizan na festa e nos que se empregan os instrumentos e procedementos que marcan a tradición. Ademais das tendas onde os cultivadores poñen á venda o aceite, non hai outros manxares na zona como castañas, viño, mel ou licores caseiros, actuacións de música e baile tradicional, unha degustación de aceites participantes e degustacións de Polbo e carne á prancha. A tradición oliva do val que forma o río Sil entre Quiroga e Ribas de Sil data de varios séculos. O clima cálido e as terras fértiles favorecen o crecemento das oliveiras, das que se estima que 3.000 seguen sendo produtivas. O resultado é un aceite virxe extra, de cor amarela verdosa, limpo e brillante. A produción anual mantense ao redor de 1.500 litros. Quiroga, ademais de acoller esta popular manifestación de gran valor cultural e indubidable atracción turística e recoñecer o esforzo dos produtores para dar a coñecer a singularidade deste aceite, cumpre plenamente o dito popular: Petróleo, viña e amigo, mellor. Eu canto máis antigo.

Arriba