A comarca está composta por nove municipios: A Rúa, O Barco, Rubiá, Petín, O Bolo, Carballeda, Larouco, Vilamartin e A Veiga. Case todos dispoñen de explotacións vitivinícolas que dotan ao territorio dunha singularidade única.

Ruta do Viño de Valdeorras
Praza do Concello 2
32300 O Barco de Valdeorras. Ourense
Tel: +34 988 321 150 / 604 078 753
www.rutadelvinovaldeorras.com
info@rutadelvinovaldeorras.com

Valdeorras é a comarca máis oriental da provincia de Ourense, lindando xa con León. A riqueza dos recursos naturais e a fertilidade das súas terras converteron a Valdeorras en espazo de acollida de numerosos pobos ao longo da historia.

Existen abundantes restos da época megalítica no Parque Natural da Serra da Enciña da Lastra, ademais de trazos rupestres e os petróglifos de Valdegodos, Petín e San Esteban da Rúa Vella.

A chegada dos romanos cambiou substancialmente o val, xa que trasladaron os núcleos poboacionais a zonas chairas e construíron unha das vías máis importantes da Península Ibérica, a Vía "XVIII" ou "Vía Nova" (de posterior utilización como Camiño Real ou Camiño de Inverno no Camiño de Santiago). Pontes como a do río Bibei, lápidas como a da Rúa Vella, os mosaicos da Cigarrosa e miliarios, forman parte do legado imperial de Roma; aínda que a súa obra máis singular é o túnel de Montefurado, escavado co obxectivo de desviar o curso do río para extraer o ouro que este arrastraba e que actualmente constitúe un lugar de gran atractivo turístico que se pode contemplar a uns cantos metros desde a N-120.

Posteriormente, xa no século XVII eríxese o espectacular Santuario das Ermidas rodeado de antigos socalcos de viñedo, que se converteu no máis importante lugar de culto da zona na actualidade.

Produción, historia e variedades

A comarca está composta por nove municipios: A Rúa, O Barco, Rubiá, Petín, O Bolo, Carballeda, Larouco, Vilamartin e A Veiga. Case todos dispoñen de explotacións vitivinícolas que dotan ao territorio dunha singularidade única.

Esta D.O. particularízase porque hai centos de adegas tradicionais nas que a elaboración e o coidado do viño levábase a cabo nas entrañas da terra, en covas escavadas en barro -moitas destas antigas adegas consérvanse como tales-. A antigüidade datada dalgunhas covas chega a ser de varios séculos, conservándose actualmente moitas delas en perfecto estado. Singulares son as súas chemineas, coñecidas como refugallo -chaman poderosamente a atención, sobre todo desde fóra, xa que aparecen como un elemento curioso na paisaxe de Valdeorras-; serven para a ventilación e regulación da temperatura na adega.

A calidade dos caldos de Valdeorras convértena en todo un referente no sector e espertan o interese nacional e internacional nunha rexión onde o viño convértese en expresión máxima da terra, abanderando a súa esencia nunha botella.

A zona de produción desta Denominación de Orixe ocupa parte da conca dos ríos Sil, Xares e Bibei. Presenta unha gran diversidade de chans para a superficie de viñedo inscrita que posúe, 1.300 hectáreas. A variedade preferente en brancas é a Godello, pero tamén se cultivan entre outras a Dona Branca que denominan Moza Fresca; en tintas as preferentes son a Mencía e a Merenzao ás que se permite acompañar do Sousón, Albarello, Garnacha Tintorera e Gran Negro. Da Godello obtéñense uns viños de intenso aroma froiteiro e florais, moi ben estruturados en boca. Da Mencía obtéñense tintos púrpuras, de elegantes aromas a froitos do monte e unha suave carnosidade.

Arriba
Axúdanos a mellorar!